2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes program megtekintése ›

2024. április 05.

Somoskő és Salgó vidéke - családi pihenés és vártúrák a Felvidék kapujában - Várjuk Önöket Magyarország egyik legszebb túracélpontján!

Van egy kevesek által ismert kistérségünk, ami alig másfél órányi autózással elérhető Budapestről. A Medves, Somoskő és Salgó vidéke most az úticélunk – melynek tájképi, természeti és történelmi értékei felveszik a versenyt országunk legkedveltebb kirándulóhelyeivel is.

 

Alig van más vidékünk Magyarországon, ahol a festői hegyek vonulatát két középkori várrom is ékesíti – és ritka az olyan szálláshely, melynek teraszáról két várban is gyönyörködhetünk!

Medves vidékére, illetve a Somoskői Kirándulóközpontba hívjuk most Önöket, klasszikus túrára vagy könnyebb családi kirándulásokra – igények szerint.

 

A Salgótarján és az országhatár között fekvő, emberléptékű térség gyalogosan is bejárható. Páratlan hangulatát már egy rövid séta alatt is élvezhetjük, de a helyi élmények, értékek kínálata több napra való élményt tartogat.

(A tájat meghatározó, jelentős részben védett állami erdők közcélú kezelője az Ipoly Erdő Zrt.)

A térség egyedülálló földtani értékeinek gondozója a Novohrad-Nógrád Geopark.

E táj történelme még a 20. században is jelentős eseménnyel szolgált – éppen 100 éve, itt sikerült utoljára a trianoni határt jelentősebb területtel kiigazítani.

 

https://www.nogradgeopark.eu/hu/novohrad-nograd-geopark

https://www.turistamagazin.hu/hir/egy-orvos-aki-atirta-a-tortenelmet-dr-krepuska-geza

 

A Medves-vidék és a fennsík

A természeti és történeti értelemben is a Felvidéket idéző tájék látványa egyedülálló túraélmény. A Cserhát, a Mátra és a Hevesi-dombvidék gyűrűjében kiemelkedett vulkán Európa legnagyobb kiterjedésű, 550 méter átlagos magasságú bazaltfennsíkját képezte meg.

E különleges környezetben és éghajlaton megtelepedett, majd az ember által alakított életközösségek – erdők és festői legelők – varázsát a fennsík peremrészeiről, minden irányba kitekintő panoráma teszi méginkább teljessé.

A fennsíkot övező vulkáni kúpok és vonulatok sorozatán túl a Mátra, a Cserhát és a Karancs kontúrjai zárják le a látóhatárt. A magaspontokról, várakból északra tekintve, tiszta időben átláthatunk az egész Felvidéken – egészen a Magas-Tátra hófödte, csipkés gerincéig!

Fotók: https://www.turistamagazin.hu/

 

A fennsík magyarországi oldalán két, jelentős múltú, ma Salgótarjánhoz tartozó település fekszik egymás közelében:

 

Somoskő

Somoskőújfalu felől érkezve, mesebeli kastélyként bontakozik ki előttünk a falucska fölé emelkedő Somoskői vár. Balassi Bálint és Losonczi Anna egykori hazája ma az országhatárt érinti és már Szlovákia területén fekszik. A részben felújított egykori erődítménybe Petőfi Sándor emlékhelye felől, gyalog juthatunk el.

A vár környékén, szabadon mozoghatunk. Kihagyhatatlan célpont a közelben letörő Bazaltömlés vagy Kő-vízesés. (Kamenné vodopád).

 

Annak idején láva nem szokványos módon hűlt ki és keményedett meg, így alakultak ki a bazaltorgona oszlopai.

Ez a lélegzetelállító természet alkotta csoda 6 bazaltbázisból áll és 9 méter magas. Alatta kőtenger húzódik, amelynek felszínét bazalt oszlopok töredékei alkotják.

Érdekességnek számít, hogy a hegy köveit az elmúlt évszázadok során a vár és a vasút építéséhez használták fel.

 

Az őserdő-szerű környezeten átvezető túraösvényen elérhető Macskalyuki bánya pedig,, az Európa városaiban korszakosan felhasznált macskakő fejtésének helye és igazi névadója volt.

Fotók: https://csodalatosmagyarorszag.hu/

Fotó: https://szallas.hu/programok/somoskoi-bazaltorgonak-salgotarjan-p4327#image-1

 Fotó: https://www.origo.hu

 

Salgó vára és Salgóbánya

Salgó vára a vidék szinte minden pontjáról látható, uralkodó, ikonikus tájképi elem.

Salgóbánya település feletti, 600 méter fölé magasodó, egykori vulkáni kúpon ékeskedő vár a 13. században épült. Védőbástyaként a török időkig volt hadi szerepe, ma az ország egyik legszebb körpanorámáját kínáló turisztikai célpont.

A vár egész évben szabadon, ingyenesen látogatható.

(Az alatta fekvő bányászkolónia pedig a Közép-Európa egykor legjelentősebb iparfejlesztését megalapozó, helyi szénbányászat emlékhelye.)


Fotó: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/var/salgo-vara/23850821/#dmlb=1

 

Természetesen még számos kirándulási célt tudunk elérhető közelségben ajánlani. Hadd említsünk meg ezekből párat: ilyen a Boszorkánykő, a Szilváskő bazaltoszlopai, Eresztvény a játszótérrel, a madárparkkal és a tanösvénnyel, valamint a nagy völgytől nyugatra, a csaknem 730 méter magas Karancs-hegy, a „Palóc Olümposz” kilátója.

 

Különleges szálláshely és túrabázis: a Somoskői Kirándulóközpont

Ajánlott szálláshelyünk a közelmúltban kibővített Somoskői Kirándulóközpont, ahol a kirándulásaikhoz egyéni igényekre szabott programajánlatokat és félpanziós ellátást is tudunk Önöknek biztosítani.

Az egyedülálló tervezésű épület alakja a bazaltoszlopok ötszögletű formáját idézi.

Fotó: Gregán Zoltán

Fotó: https://aktivmagyarorszag.hu/somoskoi-kirandulokozpont/

Fotó: https://aktivmagyarorszag.hu/somoskoi-kirandulokozpont/

 

Kérjük, tájékozódjanak kínálatunk részleteiről az alábbi linken:

https://www.erdeihazak.hu/bakancsszallasok/somosko